KRŠĆANSKI BONTON U CRKVI

 

Donosimo nekoliko dobronamjernih prijedloga koji  idu za tim da što  ispravnije, dostojanstvenije i ljepše proslavimo najsvetija kršćanka otajstva.

·         Vjernici laici i đakoni unutar mise ne mole raširenih ruku. To je svećenička gesta koja podsjeća na križ i simbolizira okupljanje molitava cijele zajednice i prikazivanja Bogu. Laička gesta jesu – sklopljene ruke na prsima (tamo gdje je srce iz koje i izvire molitva). Ne na trbuhu, a osobito ne u džepovima.

·         Svi koji mogu trebaju klečati u trenutku pretvorbe, koja je centar cijele svete mise. Postavlja se veliko pitanje kako to da starije žene mogu klečati, a mnogi mladi ne. No uvijek je bolje dostojanstveno stajati, nego preko volje kleknuti.

·         Kad se ulazi i kad se izlazi iz crkve potrebno je pokleknuti, ali ne kao trzaj. Nego polagano i s poštovanjem usmjeren prema svetohraništu.

·         Oni koji pristupaju oltarnom prostoru (zbog uzimanja košarica za milostinju ili jer pristupaju ambonu zbog čitanja) trebaju se nakloniti gornjim dijelom tijela (riječ je o dubokom naklonu cijelim gornjim dijelom tijela) ali ne prema svetohraništu, nego prema oltaru.

·         Svi vjernici u trenutku navještaja Evanđelja se okreću prema ambonu (uključujući ministrante i svećenike) i to cijelim tijelom, a ne samo položajem glave, bez obzira u kojem dijelu crkve se nalazimo. U trenutku Evanđelja ne smije biti hodanja kroz crkvu.

·         Oni koji se pričešćuju sami odlučuju žele li se pričestiti na ruke ili na usta. Na samome je vjerniku da odluči želi li se pričestiti stojeći ili klečeći. Ako se odlučuju na prvi način onda se lijeva ruka stavlja na desnu tako da čini križ. Kad pričestitelj stavi Presveto na ruke pričesnik ju uzima donjom (desnom) rukom i odmah stavlja u usta. Strogo je zabranjeno izići iz pričesne procesije a ne blagovati Presveto. Svaki vjernik je dužan upozoriti svećenika na osobu koja nije blagovala Presveto.

·         Djeca koja dolaze u pričesnoj procesiji, a nisu još primila prvu Pričest, neka prekriže ruke na prsima kako ne bi došlo do zabune. Ako roditelji prate ovu djecu neka budu slobodni staviti svoje ruke na djetetova ramena.

·         Nakon pričesti vjernici se odmah upućuju na svoje mjesto. Ne smije se činiti poklecanje pred oltarom ili svetohraništem nakon pričesti.

·         Muškarci, mladići i dječaci ne smiju iz kulturoloških razloga nositi nikakvo pokrivalo na glavi unutar crkve i svih važnijih društvenih prostora. To se odnosi na sve vrste kapa, šešira, marama i sličnih stvari. To se pravilo ne odnosi jedino na mušku dojenčad. Pokrivalo se skida s glave ulaskom u predvorje.

·         Glavno pravilo u crkvi jest biti diskretan, tj. nenametljiv svojim ponašanjem i odijevanjem. To znači odjenuti čistu, svečanu i primjerenu odjeću. To, naravno, isključuje kratke hlače, japanke, minice, dekoltee, fluorescentne trenirke i slični kič.

·         Stariji neka imaju strpljivosti prema mlađima, ali neka budu slobodni stišati susjeda u klupi ako je preglasan ili čini nešto što iritira druge. Neka stariji ne zaborave da dijete koje se ne zna ponašati nije samo krivo, nego pokazuje kakav nivo odgoja imaju djetetovi roditelji.

·         Preporučujemo da roditelji sa živahnijom djecom budu u predvorju, koje je isto grijano, a zvučno ipak izolirano. I neka ne donose u crkvu igračke za dijete koje uzrokuju bilo kakvu vrstu buke. Crkva jest itekako mjesto za djecu, ali nije igraonica i nije parkić.

·         Preporučujemo svima da dođu bar 5 minuta ranije kako bi se pronašlo adekvatno mjesto i kako bi se svatko uspio pribrati bar na trenutak.

·         Podsjećamo sve koji su u blizini ispovjedaonice da u slučaju da čuju ono što se govori unutar nje ne zaborave da se radi o ispovjednoj tajni i da, ako prošire ono što su čuli, čine svjesno smrtni grijeh.

·         Molimo i da se poštuje onaj najosnovniji bonton: ugasite mobitele, ne komentirajte druge, pazite na rječnik, ne činite dvosmislene i neprimjerene geste…

·         Ustupite svoj stolac starijima, trudnicama, invalidima, ozlijeđenima, damama.

·         Ne naslanjajte se na zid (izgledate nezainteresirano), ne križajte noge (niste u dnevnom boravku), ne izuvajte se (niste u džamiji).

·         Poštujte euharistijski post! On traje 60 minuta prije pričesti. Zato ne zvačimo zvake pod misom!


·         Izbjegavajte pljesak (to je gesta primjerena kazalištu, stadionu i zabavištu, a nikako bogoštovnom prostoru)!

·         Ponudite se župniku za suradnju kako bi slavlje bilo još ljepše (postanite ministrant, milostinjar, čitač, pjevač…)

 

Ovi prijedlozi su tu da upute i uljepšaju naša slavlja. Važno je uočiti da nitko nema pravo činiti nešto na svoju ruku, a nauštrb zajednice. Upozorite druge, poučite ih, ali ne zato da se osjetite nadmoćnim, nego iz iskrene brige da naše svetinje budu tretirane onako kako to zaslužuju. I za svako pitanje ili bilo kakvu nejasnoću budite slobodni obratiti mi se osobno prije ili poslije svetih misa.