ŠTO JE ŽIVA KRUNICA?

 

Laički rečeno, to je minimum svoga vremena koje možemo podariti Bogu za njegovu dobrotu i ljubav koju On pruža svima nama svakodnevno. Stručno rečeno, to je zajednica vjernika koja se svakodnevno moleći krunicu povezuje u jedan veliki molitveni lanac kojega u našoj župi čini više od dvije stotine osoba. Svakog dana molimo na određenu nakanu za koju i zajednica posta toga dana posti. Tako ponedjeljkom molimo za  naš hrvatski narod kojeg je Bog od stoljeća sedmog obasjao svjetlom evanđelja, da Gospodin pogleda naše molitve i našu žrtvu posta i po svojoj Crkvi daruje našem narodu milost obraćenja, poslušnosti Riječi koja je za nas Tijelom postala i učini nas svjedocima svoje ljubavi i spasenja u ovom svijetu!  Utorkom molimo da po zagovoru sv. Antuna na čije je molitve i zagovor Bog oslobodio mnoge zarobljene osobito raznim ovisnostima, robovanjima neprijatelju duše, Gospodin pogleda na našu župnu zajednicu te snagom svoga Svetog Križa otkupi, zaštiti, spasi i oslobodi sve zarobljene na duši i tijelu! Srijedom po zagovoru sv. Josipa molimo Gospodina za sve bolesnike i umiruće, da umru u milosti, izmireni po sakramentima svete Crkve te tako prispiju na Gozbu Jaganjčevu u Nebu! Četvrtak je dan kada je Gospodin ustanovio svećeništvo i euharistiju, ta dva sakramenta u kojima nam je ostavio samoga sebe. Toga dana molimo ga da pogleda na naše molitve  i post za Crkvu, Papu, biskupa i našeg župnika, da ih čuva uvijek u svom Svetom Duhu kako bi bili ponizni služitelji otajstava spasenja tvome narodu i vodili nas put nebeskog Jeruzalema! Petkom, po zaslugama muke, križa i Predragocjene Krvi i po našim smjernim molitvama i postu molimo Gospodina da pogleda na patnju svetih duša u čistilištu, na sve grešnike a osobito one koji psuju Božje Sveto Ime da ne dopusti da Njegova Presveta Krv bude za njih uzalud prolivena, da ih otme iz đavolskih pandža i privede svome spasenju! i na koncu, subotom molimo po zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Sina Božjega, i po našim skromnim molitvama i postu da Gospodin pogleda na naše obitelji, na našu djecu i mlade, kako bi nad našom župom bdio moćni zagovor Presvete Bogorodice koja nam je svima Majka, i da nas ona Moćna sve privede svome Sinu! 

Ova pobožnost je postojala u našoj župi na obiteljskoj razini, a pokrenula ju je Janja Pažin u svojoj obitelji. Po malo se to Janjinom revnošću širilo po susjedstvu i župi, da bi onda Janja zamolila župnika neka to postane nova župna stvarnost, što je župnik prije dvije godine i učinio pozvavši vjernike na ovo novo molitveno zajedništvo u našoj župi, povezujući molitvu i post na ove nakane. Sada se Živa krunica moli svakodnevno kroz cijelu godinu u mnogim našim obiteljima. Trenutno u  župi imamo 9 vijenaca žive krunice, a 10. vijenac se još prikuplja. Važno je naglasiti da mole i mladi vjernici i stariji muškarci i žene. Svatko se može prihvatiti te „obaveze“ jer je to jako malo vremena u odnosu na vrijeme koje Bog nama daruje. Bitno je naglasiti da su članovi ove molitvene zajednice obavezni kod kuće izmoliti određenu deseticu krunice. Nije potrebno posjetiti crkvu kako bi se izmolila desetica. Potrebno je izmoliti jedan Očenaš i 10 Zdravo Marija i Slava Ocu. Tko god želi postati dio ove molitvene zajednice dovoljno je da se javi u župni ured, jer molitvi upućenih Bogu nikada nije previše. Članovi se u dogovoru sa župnikom povremeno sastanu u crkvi. Još je bitna jedna stvar za sve vjernike koji mole živu krunicu i za one koji se žele priključiti našoj molitvenoj zajednici: ako iz bilo kojeg razloga ne mogu više ispunjavati preuzetu „obavezu“ da to svakako prijave župniku. U tom je slučaju potrebno pronaći drugog vjernika koji će preuzeti to otajstvo kako se ne bi prekinuo molitveni vijenac. Stoga pozivamo i ostale naše župljane da se uključite u zajednicu Žive krunice u što većem broju, kako bi smo u ovim teškim vremenima načinili svojevrsni duhovni štit iznad naše župe, te povezujući se u molitvu rasli svi zajedno u vjeri, nadi i ljubavi kao aktivni molitelji i vjernici svoje župe!

 

Na kraju evo i jednog svjedočanstva moliteljice Žive krunice:

Dobiti zadatak - moliti jednu te istu desetinu krunice CIJELI ŽIVOT, zna biti zastrašujuće. Mogu li to? Hoću li zaboraviti? Hoću li to obaviti automatski, bez razmišljanja? Ali, to je po onom ljudskom. Bog je ipak onaj koji daje potpuno drugi pristup stvarima, ako Mu se otvorimo. Molim 5. otajstvo svjetla - koji nam se u otajstvu euharistije darovao - već godinu i pol dana. Pripremi me za daljnje molitve, otvara mi prostor za dolazak Boga u taj dan, smiri me, osjetim da se nalazim u Božjoj prisutnosti i preko samo jedne rečenice, otvaraju mi se spoznaje o cijelom Isusovom biću - Njegovom životu, muci, uskrsnuću, Tijelu i Krvi, otkupljenju i budućem životu. Velika je to milost. Kroz redovnu molitvu otvaram se Duhu Svetom, dopuštam Mu da djeluje u mom životu. Daje mi znanje, pobožnost, mudrost i sve ostale darove. Razmišljajući o euharistiji - stupu spasenja - posvećujem se i to mi daje snagu da idem dalje. Nikada to nije ista molitva. Duh Sveti se za to pobrine, a Bogorodica sluša i pomaže nam u našim nakanama pred svojim Sinom.