Župna crkva sv. Roka

Nakon preseljenja Rokovaca sa starog mjesta pod šumom Kunjevci, Rokovčani su u svom novom selu na današnjem mjestu sagradili drvenu crkvu svog svetog zaštitnika – sv. Roka. Ta je skromna kapela postojala do 1814. godine kada su Rokovčani sagradili novu, sadašnju crvku, koju su opet posvetili sv. Roku. Prvi imovnik crkve Sv. Roka u Rokovcima napisao je svećenik Dragutin Teodorović 1919. godine, kada je u Rokovcima i Andrijaševcima osnovana samostalna kapelanija ili ekspozitura.

Crkva je obnavljana nekoliko puta iznutra i izvana – 1938., 1951., 1983. i 2001. g. Za vrijeme 1920. godine u Zagrebu su kupljena tri zvona za crkvu posvećena „Na uspomenu godišnjice osnivanja župe“. Godine 1958. uvedena je električna struja, u ljeto 1960. obnovljeni su crkveni tornjevi, a u jesen 2002. uvedeno je plinsko grijanje.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata crkva nije bila oštećena. Iako ni u vrijeme Domovinskog rata crkva nije bila oštećena, bila je u vrlo lošem stanju, pa je obnova započeta 1999. g. Iste je godine srušena stara sakristija koja je bila oštećena vlagom, pa je podignuta nova uz pomoć dobrovoljnog rada župljana. U vrijeme župnika Mirka Crnčana obnovljen je toranj crkve 2000. g. i vanjski dio crkve 2001. g.


Današnja je župna crkva sv. Roka jednobrodna longitudinalna građevina s blago zaobljenom apsidom, kvadratnom sakristijom uz južnu fasadu i zvonikom u pročelju. Zadržala je tipične stilske karakteristike vremena u kojima je izgrađena.