SMRT KONAČNI SUSRET VJERNIKA

S NJEGOVIM BOGOM!

Cilj čovjekova života na zemlji jest zadobiti vječno zajedništvo sa svojim Stvoriteljem u Nebu. Sveta Majka Crkva prati i krijepi svetim sakramentima čovjeka na njegovu životnom putu od rođenja do tjelesne smrti. Za nas vjernike taj prijelaz je vrlo važan trenutak i za njega se valja pripremiti, jer o njemu kao i o našem životu ovisi čitava naša vječnost. Gospodin Isus na više mjesta u Evanđelju poziva nas na budnost jer ne znamo ni dana ni časa kada ćemo biti pozvani pred lice Svevišnjega. U tom smislu Crkva nas i uči da živimo svaki dan kao da nam je posljednji, uvijek pripravni stati pred lice Božje. Upravo zato vjernici osjećajući slabost, bolest ili pak u ozbiljnijim godinama nikad ne propuštaju dozvati si svećenika i izmiriti se sa svojim Bogom, kako bi izmireni s Njim mogli čekati mirno trenutak svoje smrti. U toj pripravi na smrt vrlo važnu ulogu ima i okolina koja je po kršćanskoj savjesti i zakonima dužna pobrinuti se da se starijima i nemoćnima dozove svećenik te dobiju sakramente kršćanske popudbine i budu pripravni za susret s Bogom u smrti.

Vrlo je važno naglasiti kako uloga Crkve u trenutcima smrti nije biti tek svojevrsno ''komunalno poduzeće'' koje vrši usluge ukopa, već Ona ponajprije molitvom ispraća svoje članove u nebesku domovinu. Stoga ''pravo'' na ukop imaju samo oni vjernici koji su bili aktivni članovi svojih župnih zajednica tj. Crkve. To je vidljivo i u Obredu Sprovoda koji su zapravo isključivo namijenjeni za vjernike koji su živjeli za života život vjere, e da bi sada u trenutku tjelesne smrti po molitvama Crkve prešli u Vječni život. Stoga je važno poštovati volju pokojnika koji žive za života bez Boga, bez sakramenata i veze s Crkvom, te ne treba inzistirati na vjerničkom ukopu, jer je to zapravo nasilje nad njihovom voljom koju su svojim životom živjeli i iskazali!  

Budući da mnogi vjernici ne računaju na smrt te je ona danas za mnoge  uglavnom iznenadna, ovih nekoliko redaka ima za cilj pomoći vjernicima naše župe s kratkim uputama što je važno učiniti da bi smo kršćanski i vjernički dostojanstveno ispratili naše pokojne.

PRIJAVU SPROVODA valja uvijek prvo učiniti u župnom uredu, pa tek pošto se dogovori termin sprovoda, možete ići u komunalno poduzeće dogovarati ostale tehničke detalje. Za prvu ruku možete to učiniti i telefonom, (radi termina) a onda svakako prvom prilikom (u dogovoru sa župnikom) doći osobno u župni ured prijaviti potrebne podatke o pokojniku.  Premda većina vjernika svoje obveze prema župi redovito ispunjava, oni koji to nisu činili redovito, tom prilikom trebaju ponijeti Knjižicu lukna i izmiriti svoje dugove prema župi.

Svećenik izlazi na groblje u dogovoreno vrijeme.  Odmah nakon sahrane ako nema nekih zapreka  i ako obitelj traži služi se misa zadušnica.

ZVONARIMA se prijavljuje sahrana tek nakon što je sahrana dogovorena u župnom uredu! U Rokovcima i Andrijaševcima Ivici i Jelici Durdov na br. tel. 372-531 ili mob. 098/1834-712. Zvonima se prema mjesnom običaju oglašava smrt pokojnika tek nakon prijave u župnom uredu. Potom zvona najavljuju sahranu pola sata prije te zvone za vrijeme same sahrane. Ako pokojnik nije redovito podmirivao zvonarinu potrebno ju je, tom prilikom, zvonarima namiriti. Radi li se pak o pokojnicima koji nisu živjeli u našoj župi onda se plaća jednokratna taksa od 100,00 kn.

NEKOLIKO PRAKTIČNIH NAPOMENA:

Kao vjernici ne smijemo zaboraviti kako našim pokojnicima nakon smrti ne pomaže ništa od ovog svijeta pa niti naše suze, svijeće ili cvijeće! Jedino što pomaže jesu naše molitve, postovi, djela milosrđa i milostinja! Stoga preporučamo dobar drevni pobožni običaj da se prije sahrane oko mrtvog tijela pokojnika izmoli barem jedna krunica za pokoj duše. O tome neka vodi brigu netko iz bliže obitelji pokojnika. Kod karmina ne priliči katolicima postavljati umivaonik s pepelom na ulazu u kuću! To je poganski običaj i nema veze s kršćanstvom! Osim mise zadušnice dragocjen je običaj da se jednom godišnje (nije nužno da je godišnjica!) dade odslužiti misu za pokojnika. Stoga napominjemo kako se misne nakane u našoj župi  upisuju dva puta godišnje. Početkom prosinca za prvi dio godine i početkom svibnja za drugi dio godine! Uz to ne treba zaboraviti da svake nedjelje i zapovijedanog blagdana župnik služi misu ZA NAROD a to znači za žive i mrtve članove naše župe, tako da i osobito na toj misi možemo i trebamo moliti za nas žive da umremo u milosti Božjoj, a za pokojne da im Gospodin dade život vječni!